Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Парламенът ще разгледа промените в Закона за адвокатурата до средата на годината

Снимка: БГНЕС

До средата на годината Парламенът ще разгледа промените в Закона за адвокатурата, прогнозира председателят на правната комисия в Народното събрание Данаил Кирилов. Един от текстовете предвижда и адвокатите да могат да заверяват документи, което предизвика недоволство от страна на нотариусите. 

Адвокатите нямат намерение да се намесват в работата на други правни професии, коментира председателят на Висшия адвокатски съвет Ралица Негенцова и изрази надежда, че след промените в Конституцията, която дава право на съвета да сезира Конституционния съд, депутатите ще разгледат и промените в Закона за адвокатурата:

Законът за изменение и допълнение на Закона за адвокатурата би трябвало да бъде една част от тази съдебна реформа с промените не само на Конституцията, а и на други основни закони, които касаят тази дейност.

Адвокат Емил Ядков смята, че промените в закона ще улеснят достъпа до услугата:

Дядото от село, разположено на 50 км от общински център, няма да ходи до този общински център, тъй като в населеното му място има адвокат, който би могъл да извършва тези заверки. Тук, специално за София, където има около 130 нотариуса, опашките са огромни. Те отказват да извършват такива заверки, поради ниската им цена. Такова нещо би могло да се извършва съвсем спокойно от адвокатите.

Председателят на Парламентарната правна комисия Данаил Кирилов очаква депутатите да разгледат поправките в закона до средата на годината и коментира спорния текст:

Мисля, че това не е същината на адвокатската професия. Ако би се допуснела такава заверка, то това трябва да са много ограничени случаи в територия, която не е покрита от нотариални услуги.

Общото събрание на адвокатите изслуша писмените поздравления на президента и на премиера, който очаква адвокатската гилдия да партнира на институциите за реформиране на съдебната система. Залата освирка писменото поздравление от главния прокурор.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!