Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Р. Гечев: Държавата губи близо 1 милиард лева годишно заради ниския акциз върху горивата

Петър Славов: Управляващите не дават информация кой контролира данъчните складове

Снимка: БГНЕС

Крайната цена на горивата в България – различните бензини и дизела, е на едни от най-ниските в ЕС. Ние сме на 24-25-о място – едни от най-ниските цени на колонка. Но в същото време България се придържа към най- ниските нива на акцизи върху горивата. Например разликата с Холандия е 3 пъти. Връзката с бюджета е, че нормата на печалбата по голямата част се прибира от продавачите на горива в България, а не от държавата. Това каза за „Хоризонт“ в предаването “Неделя 150“ депутатът от БСП Румен Гечев:

Българската държава губи поне 700-800 милиарда лева годишно от това, че се придържа към рекордно ниски акцизи. Ние не претендираме да се увеличават цените на горивата, но в Европа крайната цена е ниска, а печалбата е голяма и се прибира вътре в цената от продавачите на горива вместо да се дели между продавачите на горива и българската държава.

Това, което трябва да се направи е да се засили конкуренцията като се демонополизират данъчните складове, смята Гечев и уточни, че при увеличен акциз цените на горивата няма да се променят.

Петър Славов от Реформаторския блок заяви:

Очевидно са необходими пакет от мерки, които държавата да предприеме, да не се чака само един орган да се самосезира, а държавата с всичките си структури да намери и потърси решение, които да насърчат конкуренцията, защото именно конкуренцията, за алтернативен внос, за нови играчи на пазара, свалят маржовете на търговците  и свалят цените. Петър Славов

Славов заяви, че управляващите не дават информация кой контролира данъчните складове:

Това, което ние много настоявахме и включително сме завели дело с г-н Димитров срещу Министерство на финансите, е именно за тези данъчни складове, за които упорито министерството мълчи и отказва да каже към момента кой на практика ги контролира. А това е обществена информация, която те са длъжни да предоставят не само на народни представители, но и на обществото. Но след като те отказаха, ние им заведохме дело и очакваме решение буквално до дни по тази тема.

През 2011 г. предшественикът на сегашния министър Симеон Дянков е предоставил тази информация. И тогава не е била данъчно осигурителна тайна. Тази стара информация е и публична тя е получена по пътя на парламентарния контрол.

Румен Гечев добави, че лично  ще настоява за информация за състоянието на данъчните складове и кой ги е притежавал от 2010 г. до сега:

Проблемът не е, че „Лукойл“ е монопол, те са естествен монопол, „Лукойл“ не е виновен, че са единствената рафинерия, но вината е в държавата, която не си изпълнява регулативните функции да засилва конкуренцията. Тя не допуска внос от други рафинерии, които биха се конкурирали с нея.

Относно  очакваната промяна в състава на Комисията за защита на конкуренцията, Петър Славов коментира:

Няма да предлагаме конкретни личности, за да няма съмнения за някакъв личен мотив, но ще бъдем изключително критични към всички кандидати, независимо кой ги е предложил. Първото, което ще ги питаме, е те по отношение на цените на горивата в България какво ще предприемат.

Румен Гечев допълни:

Това, което ме интересува, е държавата да въведе регулативни механизми напълно съзвучни с практиките на ЕС, и да защитава нашите интереси независимо от това как се казва председателят на КЗК.

По повод доклада на „Аликс партнърс“ за КТБ, Гечев заяви:

Престъпният финансов капитал е вампирясал , това е капиталът, който черпи ресурси от обществени поръчки, които безпаметно краде, краде се от банковата система, и с тези пари се връщат обратно и изкупуват активи в държавата, създават медийни империи, купуват министри и депутати. С нашите пари те увеличават собственото си богатство и поставят държавата под контрол.

Защо е сключен договор с„Аликс партнърс“ само да покаже пътя на парите? Тази фирма има опит и от събирането на парите. Дали тези, които са поръчали доклада на „Аликс партнърс“ не са искали да видят само къде са отишли парите, за да може някои хора да отидат и по пътя да си ги приберат – да изнудват, да заплашват, да прибират средства.

Нашето внимание трябва да бъде в това за какво се използва резултатът от този договор и за какво се използва докладът.

От своя страна Петър Славов посочи мотивите за избора именно на "Аликс партнърс":

Конкретно тази компания беше подбрана затова, защото в други държави си е свършила доста добре работата и е върнала доста голям обем от точно източени средства от банки. Между другото, това, което ние искахме да видим в този договор, за който говориме, има ли възможност, на практика, към сега изготвения доклад да се поставят допълнителни задачи, включително да се съдейства за връщане на средствата , и то да се съдейства без допълнителни разходи за държавата, като процент от върнатите средства, т.е. от еди колко си милиона несъбираеми средства, обявени от синдиците за несъбираеми, ако въпросната разследваща компания примерно върне половината, има право на 10 % от тази сума или 5 %, или както се договорят.

Целия разговор чуйте в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени