Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доц. Георги Лозанов: Не напускам дебата за промяна в регулаторната рамка на електронните медии

Снимка: БГНЕС

Аз не искам да правя никакъв героичен жест и не съм направил такъв. Аз имах два мотива – единият е повече личен и е свързан с това, че не исках чрез моя подпис да се реализира влизането на един тип враждебна реч, характерна за интернет, в електронните медии. Вторият ми мотив е да дам един ясен сигнал за това, че медийната среда е пред един много по-тежък период. Това каза за "Хоризонт" в предаването "Неделя 150" доц. Георги Лозанов, който преди дни подаде оставка като председател и член на Съвета за електронни медии.

Води се и хибридна война, която превръща журналистиката в пропаганда. Това е изключително разрушително за самата тъкан на журналистиката и нейната същност. Няма нищо по-антилиберално от пропагандата, защото либерализмът в медиите е свързан с това медиите да дадат възможност и информация на хората сами да правят собствените си важни изводи.

Според доц. Лозанов трябват спешни промени в Закона за радио и телевизия и той ще продължи да настоява за тях:

Напускам Съвета за електронни медии, но съвсем не напускам дебата и желанието за промяна в регулаторната рамка на електронните медии.

Лозанов отрече да е участвал в изпълняването на поръчки, свързани с избора на генерални директори на обществените медии:

Вярвайте ми, каквото и време да дойде, аз никога няма да твърдя, че съм изпълнявал каквато и да е поръчка, защото нямаше никаква поръчка. Когато някой ми каже: "Вие сте избрали този директор по поръчка", отговарям – "Добре, ако това е било поръчката, то тогава кой е бил правилният избор, който е трябвало да се осъществи?". Само по този начин може да се анализира ситуацията, иначе е отново враждебна реч, хвърляне на обвинения.

Цялото интервю на Лили Маринкова с доц. Георги Лозанов чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна