Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Руската икономика продължава да се свива в началото на годината

Икономиката на Русия продължава да се свива и през януари, заяви руското икономическо министерство.

Брутният вътрешен продукт на страната се понижи на годишна база с 2,4% след спад с 3,5% през декември 2015 година. На месечна база руският БВП се сви през януари с 0,1% спрямо последния месец на предходната година.

Основните негативни фактори продължават да бъдат два – спадът на петролните цени към многогодишни дъна и западните санкции, наложени спрямо Москва, като мнозинството анализатори очакват, че руската икономика ще остане в рецесия за втора поредна година.

Трябва обаче да се има предвид, че докато основните икономически индикатори предполагат, че остава в ход петролното зависимата рецесия в страната, темпото на влошаване на руската икономика ще бъде по-слабо спрямо това през 2015 година.

Междувременно Руската централна банка обяви, че тя повече не може да включва "оптимистичен" сценарий в своите прогнози за бъдещата парична политика, съобщават руски информационни агенции, цитиращи изказване на управителя на РЦБ Елвира Набиулина.

Традиционно Централната банка на Русия има три сценария при представяне на своите прогнози за бъдещата политика, които освен "оптимистичен", включват "базов" и "негативен" сценарий.

Набиулина също така каза, че инфлационните рискове в Русия остават високи.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна