Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Йордан Божилов: Един от най-лошите сценарии за ЕС и България е дестабилизирана Гърция

Йордан Божилов
Снимка: БГНЕС

Министерството на отбраната днес обяви, че 500 български войници ще бъдат изпратени на границата с инструкции кога и как да използват оръжие. В същото време напрежението по Балканския път на мигрантите расте с всеки изминал час и ситуацията може да излезе извън контрол, след като Македония, Сърбия, Хърватия, Словения и Австрия съгласувано ограничиха транзита. Македония отново затвори границата си с Гърция, като остави около 7 хиляди души, струпани в граничния район.

Гърция изнемогва и обяви, че може да въведе извънредно положение.

Един от най-лошите сценарии за Европейския съюз, в това число и за България, е една дестабилизирана Гърция, а бежанските потоци на нейна територия могат до доведат до това нещо, коментира в предаването "Нещо повече" Йордан Божилов, председател на Софийския форум за сигурност.

Според него задължително трябва да се довърши оградата по българско-турската граница и да се проведе яростна борба срещу трафикантите.

Търсене на допълнителни мерки, включително подобрение на способностите на "Гранична полиция" с повече техника. И тук вече идва ролята на българската армия, посочи Йордан Божилов.

Цялото интервю с Йордан Божилов можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна