Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Иван Игов: Има готови модели за справяне с тормоза в училище, но те лежат в МОН от години

Иван Игов
Снимка: Кирчо Стоичков

Случаите на агресия в училище през последните месеци ескалират не само като брой, а и като начин на проявление, заяви в предаването „Нещо повече“ психологът Иван Игов:

Родители влизат в училище и се саморазправят с ученици и учители, ученици вече вадят оръжие и стрелят, и то стрелят така, че да убиват. Всичко това ме тревожи, но сякаш не се учим от грешките си. Повтаряме едни и същи грешки. И ако това се случва в обществото, нормално е и подрастващите да ни подражават в това.

Иван Игов каза, че има изготвени модели за справяне с тормоза в училище, но те лежат в МОН от години:

В същото време се трошат пари, само по-миналата година се потрошиха над 10 милиона за справяне с тормоза. Вместо да бъдат дадени на училищата да правят такива програми, се изнасяха лекции, организирани от някои хора от МОН с някои техни хора. /…./ Въпросът опира до едно абсолютно безхаберие и абсолютна липса на компетентност.

По думите на Иван Игов училището в България се е превърнало в мъчилище за много деца и на това трябва да се обърне много сериозно внимание:

Нашите изследвания показаха, че почти 27% от децата постоянно са обект на тормоз. В същото време над 50% от децата ни не харесват училището. Други колеги доказаха преди няколко години, че повечето от половината първокласници през целия ден не стъпват в тоалетните, не защото са мръсни, а защото не са безопасни. Превърнахме училището в място, което е по-страшно от улицата.

Цялото интервю с Иван Игов можете да чуете в звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени