Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стилиян Иванов: Най-голямата тайна са нашите корени

Снимка: Кирчо Стоичков

Най-голямата тайна са нашите корени. Всеки от героите в тази книга носи своята тайна.Това сподели в предаването "Хоризонт до обед" режисьорът и сценарист Стилиян Иванов. Той е автор на книгата "БГ тайната. От Орфей до Ванга“, публикувана от издателство „Апостроф“.

Своеобразната кино-книга обединява сюжети от филмите на Стилиян Иванов от цикъла „Репортажи за вярата“. Сред фигурите, които са във фокуса на вниманието, са Петър Димков, Ванга, Преподобна Стойна, Вера Кочовска, дервишите.

Важна е вярата в Бога, който живее в нас, а не празната показна вяра на църквите и манастирите, смята режисьорът.

С образа на Ванга се злоупотребява, посочи още авторът:

Всеки се оглежда в нея, по-примитивните хора припознават примитивни неща, наукообразните хора също се упражняват върху нея. Времето, в което живеем е трудно и понякога се вкопчваме в даден образ като в спасителна сламка.

Според Стилиян Иванов отговорът на всички въпроси е в нас и всеки път, когато сме нещастни, трябва да си даваме сметка, че причината е в нас, не в света около нас.Той цитира лечителката Вера Кочовска, според която човек ще бъде нещастен, докато гледа в канчето на другия:

Понякога не си даваме сметка какво стои зад успеха или неуспеха на другия. Бързаме да искаме нещо, без да знаем дали можем да му платим цената.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна