Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В. Рачев: Изключително голям бежански натиск не е имало и няма – това е измислена теза

Д. Сачева: Един от основните инструменти, генериращи бежанския поток, е интернет

Валери Рачев

Производството на наборници по никакъв начин не подобрява способността на армията да разрешава проблеми. Това каза за “Хоризонт“ в предаването “12+3“ Валери Рачев, експерт в Центъра за мениджмънт на сигурността и отбраната, по повод темата за възстановяването на наборната служба:

Това е въпрос, който цели да избегне фокуса върху управлението и върху политико-военната отговорност.

Според Рачев въпросът има няколко направления, първото от които е политическото, тъй като темата се използва от политическите сили, които имат своя дефиниция за патриотизъм и се опитват около понятието да мобилизират своя електорат.

Друг аспект е важен – отбраната в политико-военно отношение се управлява лошо от доста време, вследствие на което в отбраната се натрупаха критични връзки от проблеми. Лошото управление на военната сфера идва под натиска на редица, преди всичко министри на финансите, които имат особено разбиране за това в каква степен трябва да се влагат ресурси в съвременната отбрана.

Главният проблем не е в наборната служба, а в начина, по който се управлява отбраната, подчерта експертът.

Изключително голям бежански натиск не е имало и няма – това е измислена теза, коментира още Рачев, според когото инсталирането на оградата по границата е измислено решение за подмяна на политиката. Според него напрежението на границата между Македония и Гърция няма как да рефлектира по нашите граници, защото:

То не се получава случайно и не се получава в резултат на някакви ситуационни фактори – това е процес, който има дълъг корен, който има широки обяснения и който има връзка както с глобалните процеси, така и с ефектите на глобализацията, така и с политиката на отделни държави, които се опитват да постигнат специфични свои интереси в тази ситуация.

Рачев обясни още, че политиката на България не би трябвало да е съставена от хипотези откъде ще тръгнат бежанците, а да е обвързана с реални и изпреварващи действия – силата на малките държави е да насочват ресурсите на големите държави в правилната посока.

Стратегическият проблем на Европа е, че този остров на просперитета е заобиколен от фалирали държави, подчерта още Валери Рачев и допълни:

Политиката на Европейския съюз има няколко задължителни елемента – бърза реакция, за да се спре потокът, който подхожда към границите на континента, както и да се промени стратегията на ЕС към този регион, който бълва емигранти, които нямат нищо общо с бежанците, или политиката трябва да се промени към дългосрочно изграждане на среда, която да се управлява добре.

СнимкаС липсата на политика и на стратегически решение се съгласи и доброволецът Деница Сачева, която в интервю за предаването подчерта, че
прекалено много се акцентира над финансовата политика на ЕС, защото:

Проблемите, които възникват, няма да бъдат решение само ако ЕС продължава да налива пари и се опитва да работи на основата на преразпределение на рисковете.

При всички положения трябва да се работи с държавите, които са източници на бежанска вълна, но също така един от основните инструменти, които генерира този поток, е интернет – голяма част от бежанците намират всички видове способи как да тръгнат към Европа през социалните мрежи, както и там се разпространяват много послания, които са изключително погрешни, обясни още Сачева, която открои и друг проблем – децата, които се раждат в бежанските лагери, към които, според нея, липсва адекватна грижа:

С голяма част от децата, които живеят в тези лагери, не се работи, а те са на практика едно огромно поколение от неграмотни хора, които съвсем лесно могат да станат утрешните терористи, просто защото са останали в безтегловност.

Интервюто с Валери Рачев и Деница Сачева чуйте в звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени