Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

СЕМ отложи обсъждането на оставката на председателя Георги Лозанов

Снимка: БГНЕС

Съветът за електронни медии (СЕМ) отложи за следващото си заседание обсъждането на оставката на председателя Георги Лозанов. Самият Лозанов посочи, че от утре ще бъде в платен отпуск и смята, че не е необходимо оставката да бъде обсъждана: 

Аз се консултирах с адвокати и те са категорично на мнение, че оставката ми е свързана с лична воля. Няма механизъм, по който да принудиш човека, ако не иска да изпълнява нещо поради някаква причина, да кажем общо по лични мотиви, които аз съм решил да посоча. Те са персонално мои, заради което не искам да изпълнявам тези задължения. Оставката не се гласува, оставката се обявява. 

Анюта Асенова, член на Съвета и юрист, влезе в спор с Лозанов:

Първо се подава оставка като председател, която се гласува от Съвета за електронни медии, след което се избира временно изпълняващ и ти подаваш оставка като член на СЕМ пред временно изпълняващия, която отново влиза на заседание. Тази процедура е описана в Закона за радио и телевизия. Ние не сме те освободили първо като председател. Гого, ако ти смяташ, че вече не си член на СЕМ, защо ползваш още автомобил, телефон и защо трябва да ползваш всички екстри, които ти дава това място?

Георги Лозанов отговори:

Защото ми казахте да дойда днес и да го обсъдим. След днешното заседание аз ще изляза в платен отпуск, а вие вече вземете каквото искате решение. Аз съм си я подал оставката, аз съм я внесъл в деловодството.

Георги Лозанов обяви, че подава оставка като член на СЕМ и като негов председател заради регистрацията на телевизия "Пик“ с аргумента, че би легализирал агресивната риторика на едноименната онлайн медия.

Следващото заседание на СЕМ е на 8 март.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна