Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Плевен отслужиха панихида по повод 135 години от гибелта на цар Александър Втори

Снимка: www.pleven.bg

Плевенски свещеници отслужиха панихида по повод 135 години от гибелта на цар Александър Втори в параклиса-мавзолей "Свети Георги Победоносец".

Проявите, посветени на Националния празник Трети март, в Плевен продължават с откриване на изложба "Уникални реликви на Българското Възраждане", подредена в къщата-музей, която носи името на руския император.

На изложбата беше изложен един от най-ценните експонати на Ввоенно-историческите музей- реликви от мястото на покушението на руския император Александър II в Санкт Петербург преди 135 години. Подарени са на Плевен от руски офицер, на руска служба, очевидец на атентата, уточни директорът Милко Аспарухов:

Смело и отговорно можем да твърдим, че, след император Петър Първи Велики и Екатерина Втора, той е най-успешният, най-известният и най-заслужил почестите си руски монарх. Нека се поклоним пред паметта на българския освободител, император Александър II, с думите, издялани на постамента на неговия паметник в София "Царю Освободителю, от признателна България". Поклон пред паметта му!

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна