Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Инж. Стоян Братоев: От юли още 20 хиляди пътници ще се възползват от метрото

Снимка: БГНЕС

На 31 юли ще бъде готово разширението на столичното метро до квартал „Хладилника“ стана ясно при инспекцията вчера на кмета Йорданка Фандъкова.

В предаването „Хоризонт до обед“ изпълнителният директор на „Метрополитен“ инж. Стоян Братоев каза, че се очаква пътниците, ползваци метрото, да се увеличат с 20 хиляди след пускането на новата отсечка. Очаква се от „Хладилника“ до центъра на София да се стига за 6-7 минути.

Тунелът между метростанция „Джеймс Баучър“ и „Хладилника“ е изграден изцяло. 95% от конструкцията на метростанцията също е изградена и сега се правят входовете и подлезните части, посочи инж. Братоев.

Той каза още, че станцията на метрото ще бъде разположена между кръстовището на „Черни връх“ и „Сребърна“ и бъдещото кръстовище между бул. „Тодор Каблешков“ и „Черни връх“.

В края на годината трябва да има избран изпълнител и да започне строителството на 12 километра с 12 метростанции на третия метродиаметър от бул. „Владимир Вазов“ през центъра до квартал „Овча купел“, каза инж. Братоев:

После има предвидено разширение в източна посока на третата линия в източна посока, още 4 километра и с това третият диаметър ще бъде завършен. От третия диаметър е предвидено отклонение в посока „Слатина“, защото там има натоварване, почти равностойно на това, което е по централната част на третата линия. Нашата концепция е трите диаметъра да имат отклонения в периферията. В „Люлин“ има предвидено подобно отклонение, към „Илиенци“ има предвидено подобно отклонение.

Няма да има разширение на метрото до Банкя, тъй като не е рентабилно, но в „Обеля“ е предвидена съвместна метро и жп спирка, където пътниците, идващи с влака от Банкя, да имат директна връзка с метрото.

С трите линии на метрото ще се покрие над 60 на сто от територията на града, допълни инж. Стоян Братоев. Той посочи статистика, според която там, където има метро, задръстванията падат с около 30%.

Цялото интервю с инж. Стоян Братоев можете да чуете в звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна