Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Учители и родители приветстват идеята за нова организация на работа на детските градини

Снимка: Ваня Минева

Вчера в МОН беше представен проектът за Държавен образователен стандарт за предучилищното образование, където основен момент ще бъде въвеждането на играта като средство за постигане на всяка една цел в детската градина. Предстои той да бъде предложен за обществено обсъждане и подложен на дискусия на шест регионални срещи в страната с участие на учители, директори и родители.

Има промяна в образователните направления. От девет те стават седем, посочи в предаването „Хоризонт до обед“ Иванка Харбалиева – член на Сдружението на директорите в системата на средното образование и директор на ЦДГ „Брезичка“:

Тук има брожение между нас. Играта става основна форма, метод, средства, взаимодействие в детската градина и това си личи по учителите, които я използват. Тогава, когато учителят използва играта, децата го харесват и родителите казват „няма по-добър учител от нашия“. Промяната е, че няма да има образователно направление „Игрова култура“, каквато съществуваше досега. Моето становище е, че така трябва да бъде, възприемам промяната за добро.

Промяна има и при „Природен свят“ и „Социален свят“, които стават „Околен свят“.

Иванка Харбалиева смята, че трябва да се запазят образователните ядра, които са съществували и до момента.

За първи път в закона се формират възрастови групи, подчерта тя, като допълни, че това ще е удобно за учителите, за да се ориентират какво трябва да може детето в първа, втора, трета и четвърта група.

Предвижда се също така нова организация на работа на детските градини – целодневна, полудневна, почасова и самостоятелна. Последните две са изцяло нови.

Психологът Яна Алексиева от Асоциация „Родители“ също коментира темата с новите образователни стандарти. Тя каза, че приветстват идеята за гъвкавост и възможностите за повече форми за гледане на децата в детската градина:

За нас е важно да се обмисли внимателно всяка една от тези форми, как ще се предлага, родителите как ще могат да я ползват и съответно как ще общуват с детската градина. За нас единственото притеснение е този подводен камък, поради липсата на места в големите градове, да не се избере най-правилната форма за едно дете, което има нужда да е по-скоро в детска градина, отколкото да е на самостоятелна форма вкъщи или да бъде на почасово гледане.

От Асоциация „Родители“ ще настояват  в детските градини да има задължително осигурено пространство за спортуване.

Подробности по темата можете да чуете в звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна