Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

К. Филипов: Ако бъде затворен балканският път за мигрантите, може да се отвори албанският

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Конфликт между балканските държави заради бежанския поток едва ли ще има. Държавите, които се намират в рамките на т.нар. "балкански маршрут", ще платят сметката за недалновидните решения, взети от Евросъюза заради мигрантската криза.


Това коментира пред “Хоризонт“ в предаването “12+3“ журналистът Коста Филипов по повод блокадата на хиляди мигранти на гръцко-македонската граница:

Очертава се една много тежка хуманитарна криза. Ако блокадата на границата между Гърция и Македония продължи, аз не изключвам бежанците да потърсят други обиколни маршрути. Като първи вариант аз предлагам да помислим за албанския път, макар че е по-сложен като релеф. Албания е много близо до Италия. Албанският път ми се струва възможен. Нямам основание да мисля, че скоро ще настъпи успокоение от гледна точка на натиска от страна на бежанците на територията на  Гърция към северните балкански държави.

Налягането на мигрантския поток няма да спре да се покачва. Идва пролетта, подобрява се времето. Сега времето може да спира бежанците да масовизират потока нагоре към Централна Европа.

Коста Филипов обясни, че балканските държави ще бъдат ключов играч в мигрантската криза:

Имам едно много сериозно подозрение, че балканските държави, и особено тези, които се намират на балканския маршрут – Македония, Сърбия, Хърватия, може би България и Албания, ще платят сметката за недалновидните, закъснели и крайно непрактични решения, които ЕС взе.

От една страна се критикува Австрия и Унгария, че предприемат едностранни и радикални действия за капсулиране на границите си по отношение на бежанците, но от друга страна, в един по-широк състав, се капсулира шенгенското пространство. Това не е ли двоен стандарт.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна