Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Турция предлага споразумение на 14 държави за връщане на отхвърлените от ЕС мигранти

Снимка: БГНЕС

Турция е направила предложение към 14 държави, с които да подпише споразумение за реадмисия, заяви говорител на турското външно министерство, но не уточни кои са страните. 

Стъпката би позволила да бъдат приемани по-бързо обратно мигрантите, отхвърлени от Европейския съюз (ЕС).

ЕС вече договори план за действие с Турция, предвиждащ на страната да бъде предоставена помощ за бежанците в размер на 3 милиарда евро в замяна на възпиране на мигрантските потоци към Европа. 

В тази връзка се очаква в сряда в Турция да пристигне председателят на Съюза Доналд Туск. Анкара ще бъде крайната спирка от обиколката му в балканските страни, като там Туск ще обсъди с турските политици бежанската криза, както и борбата срещу тероризма.

Лидерите на Европейския съюз искат да видят резултатите от плана за справяне с бежанската криза преди ключовата среща с Турция на 7-и март и тяхната собствена среща на върха за миграцията на 18-и и 19-и март.

Междувременно във вторник бяха върнати обратно в Турция от Гърция 70 нелегални бежанци. Мигрантите са с произход основно от Мароко,Тунис и Алжир, а предаването им беше осъществено на граничния пункт "Ипсала" на турско-гръцката граница. Предвижда се в сряда ЕС да върне група от още 380 мигранти, пристигнали в Гърция от Турция. От Европейската комисия подчертаха, че тази стъпка е ясен знак за онези, които не подлежат на закрила и че те ще бъдат връщани обратно.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна