Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Св. Шаренкова: Не знам дали някога ще се научим да водим независима външна политика

Снимка: БГНЕС
Ако престанем да празнуваме 3-и март, ние ще престанем да бъдем народ с достойнство. Това коментира пред “Хоризонт“ в предаването “Нещо повече“ Светлана Шаренкова, председател на форум "България - Русия“:

Качването на парламентарно ниво на този проблем – има или няма намеса във вътрешните работи на България беше изключително неуместно, каза тя във връзка със създаването на парламентарна комисия, която трябва да разследва има намеса на Русия  и Турция във вътрешните работи на страната:

Това е един недалновиден акт, защото това говори за липса на самочувствие, че сме една суверенна държава. Ако има намеса във вътрешните работи, има достатъчно министерства, специални служби, има и няколко комисии в българския парламент – военна, външна, комисия, свързана с вътрешната сигурност, да се заемат с тези намеси.

Когато говорим за намеса на две държави като Русия и Турция в случая, какво ще кажем за намесата на други държави?! Виждаме как ни поучават от медиите наши съюзнически държави. Това намеса ли е във вътрешните работи? Не знам дали някога ще се научим да водим независима външна политика, която да е свързана само с българския национален интерес, а не да се кланяме дали на Изток, дали на Запад.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна