Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България се представя с щанд-копривщенска къща на земеделското изложение в Париж

| обновено на 03.03.16 в 17:19
Снимка: БГНЕС

Проблемите на фермерите в цяла Европа са идентични. Френските фермери, които са сред традиционно силните участници в  традиционното международно селскостопанско изложение в Париж, са изразили недоволството си, посрещайки на откриването френския президент Франсоа Оланд с гневни освирквания, а премиерът Манюел Валс е чул по свай адрес провокативни възгласи като „Марионетка на Европа“. Причината за фермерския гняв е в свитите цени на месото и млякото заради руското ембарго и  отпадането на квотите за мляко. Въпреки недоволството си, френските фермери не бойкотират изложението. Във Франция е престижно да бъдеш земеделец и думата на фермерите тежи при определяне на политиките в тази сфера, разказва репортерът ни Веселина Миланова, която следи форума.

България участва с атрактивен щанд, оформен в стилистиката на копривщенските къщи, който е събудил интереса на французите и е предизвикал въпроси могат ли в България да отседнат в подобни къщи. Българският щанд предлага вино, сирене, кашкавал, колбаси, мед, розови продукти, сред които дори розова ракия и розов ликьор.

Страната ни се включва в парижкото изложение за шеста поредна година. Това е 53-то издание на форума, който ще продължи до 6-и март. Събитието се е наложило като едно от най-значимите изложения в областта на животновъдството и генетиката, земеделието, зеленчукопроизводството, гастрономията и зеления туризъм. Традиционно в него се представят над десет хиляди чуждестранни изложители и се посещава от над 700 000 гости.

Какво носи участието в подобни изложения, какво харесват французите и какво - германците и можем ли да им го презентираме и продадем по изгоден за нас начин - можете да научите от разговора на Веселина Миланова с един от организаторите - Христо Димитров.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна