Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Климатичното затопляне може да предизвика смъртта на над 500 000 души през 2050 г.

Климатичното затопляне може да предизвика смъртта на над 500 000 души през 2050 г., предадоха Ройтерс и Франс прес, като се позоваха на изследване на специалисти от Оксфордския университет, публикувано в научното списание "Лансет".

За първи път екип от учени изследва какво ще е въздействието на промените в климата върху хранителния режим на хората и как това ще увеличи смъртността. Ако не бъдат взети мерки, за да се намалят парниковите емисии, климатичните промени могат да намалят през 2050 г. с 3,2 процента количеството на наличната храна, с 4 процента потреблението на плодове и зеленчуци и с 0,7 процента консумацията на червено месо в сравнение с 2010 г. Тези промени в хранителния режим могат да са причината за смъртта на 529 000 души през 2050 г.  Най-засегнати от този феномен ще бъдат страните с ниски и средни доходи основно в западния тихоокеански регион и югоизточната част на Азия. Ако не бъдат взети мерки, през 2050 г. заради промените в климата там ще починат съответно допълнителни 264 000 и 164 000 души.

Намалената консумация на плодове и зеленчуци може да доведе до два пъти повече смъртни случаи в сравнение с недохранването, казват експертите. Ефектът на намаленото потребление на плодове и зеленчуци заради климатичните промени ще се усети и в Европа, и в източната част на Средиземно море. В Европа Гърция и Италия ще бъдат най-засегнати, с респективно 124 и 89 смъртни случая на 1 милион души.

Ограничаването на емисиите на парникови газове може да намали броя на смъртните случаи, свързани с климатичните промени, с между 29 и 71 процента, посочват авторите на изследването, публикувано в сп. "Лансет".

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна