Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Крайно лява екстремистка групировка пое отговорност за нападението в Истанбул

| обновено на 03.03.16 в 16:50
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Крайно лява екстремистка групировка пое отговорност за нападението срещу полицейски бус пред полицейско управление в Истанбул, съобщи Ройтерс. Атаката беше извършена от две жени, които откриха огън и хвърлиха граната по буса, след което бяха ликвидирани от силите за сигурност.

Групировката, наричаща се "Революционен народен фронт за освобождение", стои зад няколко подобни нападения срещу полицейски части в района на Истанбул, уточнява агенция Ройтерс.

Въоръженото нападение беше извършено тази сутрин срещу полицейско управление в квартала "Байрапмаша".

В сряда полицията в Истанбул сигнализира, че терористи от "Ислямска държава", които влезли нелегално в Турция, подготвят атентат в Истанбул, припомня кореспондентът на БНР в Турция Нахиде Дениз. След нападението се появи и информация, че
 е по-вероятно днешният акт да е дело на терористи от Кюрдската работническа партия (ПКК), която е забранена заради съмнение за тероризъм, тъй като именно ПКК използва жени при извършването на терористични атаки.

"Байрампаша" е един от най-гъсто населени квартали в европейската част на Истанбул. В този район се намира централната автогара, откъдето тръгват автобусите и за България.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна