Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Какво не знаем за баба Илийца от "Една българка"?

Къща-музей "Баба Илийца"
Снимка: БГНЕС

Над пет хиляди души всяка година посещават малък етнографски музей във врачанското село Челопек в полите на живописния Балкан – това е къщата-музей на баба Илийца от разказа на Иван Вазов „Една българка“. Изграждането на музея е мотивирано от факта, че много от децата считат баба Илийца само за литературен герой по подобие на дядо Йоцо, разказва Росица Кузманова, директор на музея:

Тя е живяла в това село. Нейното име е Пенка. Нейният образ считаме за събирателен за онези жени, които в смутните времена са помагали на Ботевите четници. В това време са се раждали и такива герои като баба Илийца.

Семейните легенди съвпадат с Вазовия разказ, споделя Диана Цветкова, екскурзовод и една от наследничките на героинята. Тя описва как Иван Вазов, решен да посети лобното място на Христо Ботев и минавайки през Черепишкия манастир, спира да отдъхне в кръчмата на Челопек и там чува разкази за подвизите на Ботевата чета. Вдъхновен от тези разкази и красивата природа, Вазов пише „Една българка". Снимка: БГНЕС

На въпрос, кое е било детето, носено от баба Илийца, Диана Цветкова отговаря:

Детето е било дядо Дано, братче на моя прапрадядо Цено. На връщане от манастира детето е оздравяло и фактически тя е отгледала и двамата си внуци.

Къщата-музей е съградена през 2003 година.

Още любопитни щрихи от образа на баба Илийца можете да научите от репортажа в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени