Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Много по-малко цивилни жертви в Сирия след прекратяването на огъня

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Прекратяването на огъня в Сирия като цяло се спазва, но остава крехко, заяви върховният пратеник на ООН Стафан де Мистура, цитиран от Ройтерс. В шестте дни, откакто е в сила примирието, всеки ден са отчитани нарушения в провинциите Хомс, Хама, Латакия и Дамаск, уточни Де Мистура и подчерта, че все пак има напредък.

От неправителствената организация "Сирийски център за наблюдение на човешките права" отчетоха рязък спад в броя на цивилните жертви. От началото на примирието са загинали 24 цивилни, като само в деня преди прекратяването на огъня броят на жертвите е бил 63 души, включително 11 деца, подчертаха от организацията.

Британският премиер Дейвид Камерън, френският президент Франсоа Оланд и германският канцлер Ангела Меркел ще обсъдят примирието в Сирия с руския президент Владимир Путин утре, съобщи Франс прес, като цитира източник от британския кабинет.

Лидерите на Обединеното кралство, Франция и Германия ясно ще покажат на президента Путин, че примирието трябва да удържи и да отвори пътя за истински политически преход, е заявил говорител на Дейвид Камерън. 


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна