Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Разходка из Родопските села Широка лъка, Върбово и Проглед

Изглед от родопското село Широка лъка. На снимката: паметникът на Орфей.
Снимка: БГНЕС

Широка лъка е едно от селата, в които се е родила и развива родопската песен. Много от най-известните певци и гайдари на Родопския фолклор за родени тук, а доказателство за това е и създаденото Средно образователно училище за народни песни и инструменти.

На три километра от село Широка лъка се намира село Върбово, в което се намира църквата "Свети Георги". Храмът е впечатляващ със своите стенописи и размери, но не е единствен – селото е наобиколено от много параклиси, но и богато на впечатляващи възрожденски къщи.

На четири километра от курорта Пампорово и на шест километра от Чепеларе пък се намира село Проглед, което е разположено върху обширни поляни на десния бряг на река Чепеларска и обградено от гъсти смърчови гори. Впечатление прави контрастът - рушащи се стари къщи, а между тях - луксозни хотели.

Изводът - обезлюдяването на малките населени места не подминава и високопланинските региони на Смолян, където също има села с по двама или трима обитатели, а някои са и без жители в тях, но въпреки това запазват красотата си.


Репортажи от селата Широка лъка, Върбово и Проглед, както и интересните разкази на техни жители, чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени