Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За първи път знамето на България бе издигнато на почетния пилон на сградата на Градския съвет в Торонто

Националният флаг на България, издигнат в кметството в Торонто
Снимка: Цветан Ангелов

Българската общност в Торонто и приятели на България отбелязаха тържествено Националния празник на България 3-и март. За първи път националният флаг на страната ни бе издигнат на почетния пилон на сградата на Градския съвет, като организацията на събитието бе дело на Генералното консулство на Република България в Торонто и кметството на града.

В речта си по повод Националния празник генералният консул на България в Торонто Петър Крайчев заяви:

Днес е денят, в който с тази първа по рода си церемония поставяме една нова българска традиция в Торонто – издигането на националното знаме на едно от най-разпознаваемите и красиви места в града. През 2016 година отбелязваме и половин век от установяването на дипломатически отношения между България и Канада, както и 40 години от основаването на Генералното консулство на Република България в Торонто … с многочислена, самоотвержена и родолюбива общност.

На честването прозвучаха българският и канадският химн в акапелно изпълнение на Лизи Наумова. С минута мълчание бе почетена паметта на геройски загиналите за свободата на България.

От канадска страна Джон Бърнсайд, градски съветник за 26-и район в Торонто, в чиито граници попада Генералното консулство на България, показа завидни знания за историята на България от основаването до съвремието ѝ и посочи:

От името на кмета на Торонто Джон Тори бих искал да изкажа искрените си поздравления и най-добри пожелания по повод националния празник на Република България - 3 март. Той е повод да ознаменуваме постиженията на българския народ и да честваме традициите и културата на Вашата велика нация. Днешният ден отдава почит на миналото и служи за възможност за укрепване на двустранните отношения и приятелство между нашите народи.

Церемонията завърши с рецитиране на стихотворението „Аз съм българче“ от деца от Торонто и с празнично хоро, в което имаха възможност да се включат всички гости на събитието.Българско хоро в сърцето на Торонто

За програма „Хоризонт“ Гергана Спасова, ръководител на клуба за български народни танци „На хорото“ в Торонто, разказа как се чувства на празничния ден и какво е за нея честването на националния празник на хиляди километри от България:

Настроението ми е доста приповдигнато и празнично. Това е един от най-хубавите и, може би, един от най-емоционалните празници на България и всеки един българин, без значение в кое кътче на земята се намира на този ден, според мен той трябва да си спомни за волята, духовната и физическата сила, водила хилядите българи в онези времена и допринесла за възстановяването на българската държавност. Българската общност в Торонто е доста многобройна и наистина се радвам, че Генералното консулство организира тази тържествена церемония. Ние, българите зад граница, не сме забравили в никакъв случай корените си, но в това забързано ежедневие имаме нужда от тържествения, и наистина емоционален заряд на такива чисто български дни.

Честванията на българската общност в Торонто завършиха с тържествен молебен в българската източноправославна църква „Св. Димитър“ в града.

Подробен репортаж за събитието можете да чуете в аудио файла.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна