Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За живота на български музиканти в Аржентина

Снимка: интернет


Първите български емигранти се установяват в Аржентина през 1906 г. Двама от тях са от Дряново - шивачът Панайот Стоянов и кожухарят Сава Попов, други двама, учителят Георги Ковачев и Димитър Данев, са от великотърновското село Михалци.Има и  преселници от Беленска околия,както и от Русе и Плевен.

Първата голяма заселническа вълна е през юни 1914 година.При преброяването в страната, като българи са записани 3 312 души.

Масовото прииждане на българи в Аржентина започва през 1922 г.

Между 3 и 80 000 е броят на българите в Аржентина, според различни данни. Там живеят и един от виртуозите на класическата китара, както и студенти на композитора Марин Големино.

Аз живея над 70 години в Аржентина, но чувствам, чуе първо съм българин, споделя Цветан Събев, един от най-големите майстори на класическата китара в Аржентина.

Въпреки че 76 години не се е връщал в България, за него тя остава нещо скъпо и хубаво. През последните две години дори се записал на уроци по български език:

Аз съм говорил първо български език. Сега говоря гору-долу, чувствам, че съм българин.

За да запознае публиката в Буенос Айрес  с българската музика, Цветан Събев адаптирал за класическа китара произведения на Панчо Владигеров.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна