Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отбелязваме Месни заговезни

Днес са Месни заговезни. По време на черковната служба, с Евангелско четене, се припомня картината на Страшния съд. Предците ни са нарекли деня Неделя месопустна, защото е  последният, в който се яде месо преди Великденските пости. Датата на празника се мени и винаги е в неделя, осем седмици преди Възкресение Христово.

Както на всеки празник, така и днес, хората смесват черковни правила с езически ритуали. На Месни Заговезни, в село Търничани, община Павел баня, започва кукерски карнавал. Стефка Михалева, секретар на читалището в селото, разказва:

Кукерският карнавал в с.Търничене, община Павел баня, същестувава още от заселването на селището през 17 в. Древният обичай, както го наричаме в нашето село "бдуна" - празникът на сътворението, времето, когато земята се обръща, както сказват старите местни жители, започва да се затопля, пробужда се. Любим образ са старците, или така наречените "кукери". С буйните си танци и с дървените си калъчки-саби, те бастисват или гонят злите духове, освобождават земята от тъмните сили, които я сковават, та пречистена и свободна, тя отново да бъде годна за зачатие и плодородие. Празникът ни ще започне от 17.00 ч. в неделя.

Кукерски карнавал ще има и в село Търничани, община Павел баня.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна