Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Нели Огнянова: СЕМ може да работи и в състав от четирима души

проф. Нели Огнянова
Снимка: БГНЕС

Замисля се разговор, който да обхваща и двата регулатора (СЕМ и КРС – бел.ред.), и двете обществени медии (БНТ и БНР), и картината в широк план. Трябва да се разграничат периферните въпроси от въпросите, по които трябва да се действа в краткосрочен план. Това каза в предаването "Преди всички" медийният експерт проф. Нели Огнянова в коментар за предстоящата медийна дискусия, организирана от парламентарната комисия по култура и медии. Според нея форматът на това обсъждане в парламента за ограничено време няма да стигне за задълбочен разговор по темата:

Има водещи въпроси, които трябва да бъдат изведени пред скоби – защо съществуват обществените медии, какво очаква обществото от тях, как трябва да се развиват и как това да бъде осигурено финансово, структурно и т.н.

Според журналиста от "Капитал" Весислава Антонова предстоящото медийно обсъждане цели да провери настроенията и нагласите в общността, да се видят пробойните в един такъв дебат, откъде ще дойдат ударите и кои са чувствителните места. Според нея забавянето на парламента след изтичането на мандата на членове на СЕМ и невъзможността президентската кандидатура да заработи означава, че някой има интерес от това.

Запитана за евентуалното замислено сливане на БНР и БНТ, за което няма огласен документ, Огнянова призова да не се отделят човешко време, емоции и енергия да се коментира нещо, за което не е ясно дали съществува:

Когато няма информация, времето е благодатно за слухове. От две години слушам, че има такъв закон, но нито съм го виждала, нито вярвам, че идеите, които циркулират в обществото, здравият разум може да ги запише там.

СЕМ може да работи в състав от 4 души. И  да не е попълнен съставът, няма правна пречка да се върви към избори, обясни още Нели Огнянова, анализирайки ситуацията с изтеклия мандат на членове на регулатора и предстоящия избор на генерални директори на БНР и БНТ. Според нея подаденото от Георги Лозанов писмено изявление за оттеглянето му от поста председател може да бъде оформено от останалите членове на СЕМ без гласуване и оставката да бъде легализирана.

Не може от разговорите между членове на СЕМ да правим изводи за самата институция. Институцията е смислена, защото някой трябва да прилага закона. Законът не е самоприлагащ се. Отговорност на обществото и институциите е да върне смисъла на регулатора, допълни Нели Огнянова.

Двете мнения по темата чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна