Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кръстин Настев: Диригентът трябва да притежава качествата на лидер

БНР Новини
Снимка: Кирил Чобанов

Днес гост в рубриката ни „Третият в студиото” е българският диригент Кръстин Настев. Той започва музикалното си развитие в Хора на пловдивските момчета и в Музикалното училище на Пловдив. Изучава основи на дирижирането при Крикор Четинян в АМТИИ, след което завършва с отличие Музикалната академия в София в класовете по дирижиране на Мирослав Попсавов и Пламен Джуров.
Пътят му на диригент го отвежда в чужбина. Работи последователно като диригент в Операта на Анталия (2008-11), Оперно-филхармоничното дружество в Пловдив (2005-8), в Хора на пловдивските момчета (2006-8) и Певческото дружество (2001-2), с които реализира редица концерти и международни участия.
През 2014 г. е поканен за член на жури в Международния хоров шампионат за детски и младежки хорове в Санкт Петербург, Русия а през 2015 г. - за член на жури в Световния фестивал на детските и младежки хорове в Хонг Конг, Китай. Заедно с Крикор Четинян учредява „Творческа лаборатория за запознаване с хорова литература”, която ще се проведе за първи път в Пловдив през лятото на 2015 година.

За предстоящия дебют на Кръстин Настев на сцената на Софийска опера и балет на 10 март 2016 г. със „Селска чест” на Маскани и отправената покана от страна на маестро Пламен Карталов, за професията на диригента у нас и в чужбина и мисията в живота, чуйте разговора с Кръстин Настев.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна