Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

М. Манолова: Всяка четвърта българка е жертва на домашно насилие

| обновено на 08.03.16 в 15:50
Мая Манолова
Снимка: БГНЕС

Омбудсманът  Мая Манолова представи годишния доклад на Националния превантивен механизъм, в който се обобщават слабостите, допускани от държавата, при управлението на местата за лишаване от свобода, психиатричните клиники и центровете за бежанци.

В контекста на днешния празник националният омбудсман акцентира върху последните данни за домашното насилие върху жени, като обяви, че в страната няма достатъчно центрове за защита на жени-жертви на домашно насилие.

В България има само 17 кризисни центрове за пострадали от домашно насилие, подчерта Манолова и допълни:
От началото на тази година по данни от неправителствения сектор има поне четири случая на домашно насилие, завършили със смърт.

Всяка четвърта българка е жертва на домашно насилие,
подчерта още тя.

От институцията са събрали данни за трагични условия на живот в затворите в България, обясни още Мая Манолова:
Състоянието на материално-техническата база и битовите условия са трагични – на места са абсурдни. Липсата на санитарни помещения в килиите в затворите във Варна, в Бургас и в Сливен наистина е недопустима. Използването на кофи в общи помещения, ограничени количества санитарно-хигиенни материали и изобщо невъзможността да се поддържа елементарна лична хигиена, според нас, представлява форма на унизително и нечовешко отношение.

Проблеми са установени и при анализ на психиатричната помощ, обясни още омбудсманът, както и даде някои ключови насоки в тази област:
Отправих препоръка и към Министерство на труда и социалната политика за разкриване на по-голям брой от социални услуги за хора с психични заболявания, както и за нови извънболнични форми на обслужване, кризисни интервенции с мобилни екипи, включително Спешна помощ за нехоспитализираните болни с психични проблеми.

При центровете за настаняване на бежанците един от основните проблеми се оказват непридружените от възрастни деца, които са поставени в специфичен риск, допълни Манолова:
При проверките установихме случаи на абсолютно произволно и формално включване в заповедите за настаняване на възрастни лица в центрове на деца, с които възрастните нямат никаква роднинска или друга връзка. Даже не се познават – така децата се водят формално придружени, но на практика те си остават уязвима група потенциални жертви на трафик и това ще бъде един на фокусите в проверките на омбудсмана през следващата година.


Подробности чуйте в репортажа на Лъчезар Цветков в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени