Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Броят на заболелите от глаукома нараства

| обновено на 08.03.16 в 18:15
Снимка: БГНЕС

Броят на заболелите от глаукома нараства и прогнозата е да достигнат 80 милиона души в света до 2020 г. 12 000 000 са вече загубили зрението си поради заболяването. От 7 до 12 март е Световната седмица на глаукомата и у нас ще се извършават безплатни прегледи.

От Националната глаукомна асоциация и от пациентски организации изразиха тревога, че в момента реимбурсацията на лекарствата за глаукома у нас е 50 на сто, докато преди години Здравната каса ги е плащала на 100%.

Въпреки експертните становища се анаулира реимбурсацията на лекарствата при глаукома, поясни Станимир Хасърджиев от Националната пациентска организация, който поясни, че макар болестта да е нелечима, развититето й може да бъде забавено с ефективна терапия, но при нея е много важен достъпът на пациентите до лекарства.

В България има почти всички продукти за лечение на глаукомата и затова призивът е те да се поемат от Здравната каса.

Средномесечно болните с глаукома заплащат до 50 лева за лекарствата си, посочи доцент Наталия Петкова, председател на Националната асоциация, която подчерта, че не винаги пациентът изпълнява нашите предписания, именно поради този процент на реимбурсация, който е намален.

Глаукомата е неврогенеративно заболяване, което неизбежно води до слепота и може да остане скрито години наред, докато зрението не започне да се влошава прогерсивно, подчерта доцент Ботьо Ангелов, предцедател на фондация "Национална академия глаукома".

С безплатни прегледи в пет града от 7 до 12 март ще се отбележи седмицата на глаукомата. Това са София, Пловдив, Бургас, Плевен и Пещера.

Подробности чуйте в репортажа на Гергана Хрисчева в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна