Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. С. Буров: Специалностите, които подготвят учители, би трябвало да бъдат приоритет

Снимка: www.uni-vt.bg

Националната история и филология, както и подготовката на добри учители, очевидно не са приоритет за правителството. В публичното говорене те се сочат като важни, а в нормативните документи ги няма – това е мнението на ръководството на Великотърновския университет “Св. св. Кирил и Методий“ (ВТУ) по повод публикувания в понеделник проект за постановление на Министерски съвет за прием на студенти в държавните висши училища и списък на приоритетните професионални направления.


Такъв документ не е получаван в ВТУ, поясниха за “Хоризонт“ в предаването “Нещо повече“ ректорът на университета професор Христо Бонджолов и заместник-ректорът професор Стоян Буров.

Националната филология и националната история са най-важните неща , когато формираме учители,  подчерта професор Бонджолов, който обясни, че учителите са с коефициент 1 при финансиране.

Специалностите, които подготвят учители, би трябвало да бъдат приоритет, щом се говори, че на България са й нужни учители,
подчерта професор Буров.

Великотърновския университет ще изпрати възражения срещу постановлението, допълни ректорът.

Би трябвало да се формулира така, че всички специалности, а не направления, които дават задължителна учителска правоспособност, също трябва да бъдат защитени. И тогава Българска филология и История, които сега не са задължени по принцип да дават учителска правоспособност, ще си вкарат педагогическия блок в учебен план и ще присъждат, защото за това ще получават бонус - ще получават по-голямо финансиране. И по този начин ще се подготвят много по-добри учители и по български, и по история, и по философия и по какво ли не още,  подчерта заместник-ректорът.

Подробности чуйте в репортажа на Катя Чорова в звуковия файл

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени