Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стефко Пъргавелов: Президентът трябва да наложи вето на забраната за къмпингуване

Окончателно решение трябва да се вземе след широка дискусия, смята той

Снимка: БГНЕС

Законовите промени, с които беше забранено къмпингуването и паркирането на 100 метра от плажовете прокара нова разделителна линия в българското общество.

След протестите на природозащитни организации и хора, които предпочитат къмпингуването, днес се очаква митинг, организиран от Асоциация „Българско Черноморие“ в подкрепа на правото на държавния глава да обнародва приетите на 1-ви март промени в Закона за устройство на черноморското крайбрежие.

Държавата не бива да допуска къмпингуване в територии, които са частна общинска и държавна собственост и се намират на 100 метра от плажа. Понятието „къмпингуване“ трябва да бъде разширено максимално бързо в Закона за туризма, за да се спре безразборното разполагане на спални чували по плажа, се казва в позицията на Асоциация „Българско Черноморие“.

От другата страна са природозащитниците. Те настояват президента да се възползва от правото си и да наложи вето върху промените.

Стефко Пъргавелов, който доскоро беше председател на Асоциацията за къмпинг и караванинг, е човек със значителен опит в свободното къмпингуване. В предаването „Хоризонт до обед“ той коментира, че промените, които бяха приети от Народното събрание, са недогледани и несъгласувани и много малко е обърнато внимание на чуждия опит, който регламентира къмпингуването.

Трябва да се поощрява строителството на къмпинги и кемпер стопове у нас, които ще решат тотално въпроса. Когато са точно дефинирани могат да се създадат конкретни правила. Не може да се говори за диво или свободно къмпингуване, изхождайки от това, че се нарушават свободите на гражданите, коментира Стефко Пъргавелов.

Според него няма да бъде събран и лев от глобите, които се предвиждат при нарушаване на забраните.

Той смята, че президентът трябва да наложи вето, за да се преработят предложенията, както и да се проведе голяма дискусия, където да се чуят повече мнения.

Аз смятам, че трябва да се забрани дивото къмпингуване, коментира Стефко Пъргавелов.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени