Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Депутатите обсъждат промени в Изборния кодекс

| обновено на 10.03.16 в 13:09
Снимка: БГНЕС

С първо четене на промени в Изборния кодекс започна работата на парламента. Депутатите обсъждат 14 проекта, внесени от всички парламентарни групи.

ГЕРБ предлагат скъсяване на предизборната кампания от 30 на 21 дни, затворниците с по-леки присъди да имат право да гласуват. ГЕРБ искат и въвеждането на избирателен район "Чужбина". Промени, предложени и от ГЕРБ и от РБ, предвиждат електронно дистанционно гласуване по интернет.

Реформаторите обаче настояват въвеждането на дистанционното гласуване да стане от 2018 г. А ГЕРБ настояват то да бъде експериментално и резултатите от него да не се зачитат. 
ДБГ, част от реформаторите, искат забрана служителите на вероизповеданията да агитират. Разрешаване на агитацията на майчин език с превод искат ДПС и независимите депутати Георги Кадиев и Лютви Местан, който определи делото на братята Кирил и Методий като битка за защита на всеки народ да се обърне към Бога на собствен език и попита. 
Къде е Свети Константин, наречен Философ, къде сме днеска ние. И ако наистина имаме разум, това ограничение трябва да отпадне и ще прави чест на българската демокрация да изпревари решението на съда в Страсбург. Отношението към този въпрос е основно мерило за нивото на демокрацията в България.

Това обаче не беше подкрепено от ресорната комисия.

Славчо Атанасов от Патриотичния фронт обаче заяви:

Няма нищо лошо, когато се молиш на Бога си да се обръщаш с майчиния си език, но тук, господин Местан, не става въпрос за Бог и за религия, а става въпрос за изборен кодекс и ако слушам вашата теза, това значи, че ние трябва да промениме Конституцията, защото в Конституцията много ясно се казва, че официалният език в България е българският език. Какво по-официално от това, да се провеждат избори в една държава.

Патриотичният фронт предлага гласуването да стане задължително. За негласувалите има глоби спиране на социалните помощи за 3 месеца или глоба от 50 лв. "Атака" също предлага задължително гласуване. Настояват и за само завършилите основно образование да имат право на глас.
От БДЦ и АБВ предлагат промени, свързани със смяна на състава на ЦИК, при промяна на представителството на партиите в българския и европейския парламент. 
БСП предлага със закон да бъдат определени лица, отговорни за обезпечаването на изборните комисии с техника и консумативи. Предлагат и промени, свързани с назначаването на членове на секционните избирателни комисии и регистрацията на наблюдатели. 

Дебатите в парламента продължават.

Председателят на правната комисия Данаил Кирилов коментира в "Преди всички":

В правната комисия обсъждахме 14 законопроекта, 10 от тях бяха подкрепени от правна комисия на първо четене, 4 не бяха подкрепени. Множество са предложенията. Нашият законопроект, който е на ГЕРБ, има над 100 предложения. Предложили сме създаване на 32-ри многомандатен изборен район, чужбина, т.е. българите в чужбина да имат възможността да изразят волята си в отделен многомандатен район, по отделна листа, което да повиши тяхната активност и да преодолее изкривяването на пренасянето на гласове от външния вот в националното разпределение на мандати.

По повод едно от предложенията - за въвеждане на задължително гласуване, Кирилов призова депутатите да гласуват по съвест:

Тук би следвало всичките 240 народни представители обективно и самостоятелно да гласуват, съобразно личните си преценки. Действително деликатен е този въпрос до толкова, доколкото това е гарантирано основно право в една демократична държава. Има колеги, които се притесняват, че не е допустимо едно право да се превръща и в задължение, но пък имаме конституционни анализи, които обосновават да се спази конституционното изискване.

Интервюто с Данаил Кирилов и репортажа на Даниел Инков можете да чуете от звуковите файлове. 
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна