Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Липсваща тарифа блокира обжалванията в КЗК

Комисията за защита на конкуренцията е с вързани ръце, докато не бъде приета новата Тарифа за таксите при обжалванията на обществените поръчки. Комисията приема жалби, но не се произнася по тях. На 29 февруари ВАС отмени досега действащата тарифа. В момента се подготвя нова, чието обществено обсъждане предстои преди  приемането й от Министерския съвет.

В предаването "Преди всички" експертът по обществени поръчки адвокат Милана Кривачка заяви, че е възможно да се ускори приемането на новите такси и анализира последиците от сегашното положение:

Първото последствие от този вакуум е, че КЗК не може реално да разглежда постъпилите жалби. Тя може да ги приеме, просто не може да ги разглежда, защото няма да е платена държавната такса. Трябва КЗК да изчака момента, в който ще влезе новата тарифа, а междувременно възложителите няма да могат да продължат и завършат успешно самите процедури. Т.е. реалната последица от това действие е, че самите процедури ще се забавят много. Тъй като, по принцип, обжалването пред КЗК и ВАС, така както е разписано в закона, е сравнително бързо. При нормално развитие на процедурата на обжалване, тя наистина може да приключи в рамките на около 3 месеца при нормални условия, а сега, вместо за 3 месеца, ще свърши за 4 или 5 месеца.

Цялото интервю можете да чуете в звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна