Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Георги Кадиев: Целим не въвеждане на контрол върху религиите, а отчетност

Предложенията показват непознаване на религиозните канони, казва Ахмед Ахмедов

Снимка: БГНЕС

Вероизповеданията да ползват само религиозни водачи българи или граждани на страни от ЕС, проповеди от чужди религиозни водачи от трети страни да стават с предварително разрешение и за определен срок от време, да се налага забрана за религиозна дейност при определени обстоятелства. Това предвиждат оповестените от независимия депутат Георги Кадиев предлагани промени в дейността на вероизповеданията. 

Пред "Хоризонт" Кадиев обясни, че логиката на закона е не да въведе контрол върху религиите и вероизповеданията в България, а да въведе отчетност, каквато в момента абсолютно липсва. Той изрази изненадата си от установения брой вероизповедания в страната, които сравни с броя на политическите партии.

Промените предвиждат всяко вероизповедание да поддържа регистър с поканените от него проповедници и данни за тях, посочи Кадиев. Той предлага още всички чужди училища и техните програми да влязат под контрола на МОН, защото и сега по думите му има палестински, ливански и други училища, в които не знаем какво се изучава.

Кадиев настоява още Дирекцията по вероизповеданията да изготви списък със световни университети и проповядващите у нас да са завършили някой от тях. Целта е да се избегне възможността за обучение в крайно радикални университети.

Религиозните дейци са негативно настроени, защото са свикнали със статуквото, коментира Кадиев.

Този закон ще нанесе тежки удари върху всички вероизповедания, в този му вид той е силно популистки и показва непознаване на религиозните традиции и канони не само на исляма, но и на другите деноминации. 

Това мнение изрази говорителят на мюсюлманското вероизповедание Ахмед Ахмедов, като нарече законопроекта противоконституционен. 

Ахмедов попита: Ако Руският патриарх дойде у нас и трябва да извърши молитва за здраве, дали трябва да се допита до дирекцията по вероизповеданията? По същия начин ще се ограничи и богослужението на папата, смята Ахмедов.

Мюсюлманското вероизповедание е сред най-проверяваните институции в страната, увери още Ахмедов в коментар на предлагани от Кадиев мерки за установяване на капитала на вероизповеданията и подобряване на тяхната отчетност. 

От повече от 300 души по Закона за вероизповеданията само 16 души в страната са представители на турския Дианет и служат в джамии на мюсюлманското вероизповедание, уточни Ахмедов. 

Двете мнения по темата чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна