Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Веска Събева: Системата на ТЕЛК трябва да се промени, но не за да се вземат парите на хората

Снимка: БГНЕС

Изцяло нова методика на оценяване на работоспособността и повече правомощия на осигурителя да иска проверка на основанията за отпускане на инвалидни пенсии и помощи. Това са двете най-важни промени, които социалното министерство обмисля в реформата на трудовоекспертните лекарски комисии, популярни като ТЕЛК . Според Веска Събева, член на Националния съвет за интеграция на хората с увреждания, не трябва да се залагат толкова методики и комисии, през които хората да минават, за да получат своите права и своите пари.

Предложенията за промени са начални насоки. Нашата позиция е, че всичко трябва да бъде в полза и за улеснение на хората, казва за „Хоризонт“ Веска Събева, която обясни, че работната група, която ще обсъжда промените, тепърва се сформира:

Промяната на системата е добър вариант, защото не можем да кажем, че сега някой е доволен от онова, което се случва, но моделът не бива да се променя, за да се вземат пари от някои хора, а защото е несъвършен. Искаме да изчистим модела, да видим къде трябва да отиде човек, за да получи необходимата подкрепа.

Антоанета Витева е майка на 17-годишната Петя, която е с тежка епилепсия и 100 процента инвалидност. Майка ѝ очаква затруднения и след подготвяните промени в работата на ТЕЛК-овете.

Не съм наясно от 16 до 18- годишна възраст каква работоспособност ще ѝ бъде определена, защото е в тежко състояние, има ежедневни пристъпи и освен да седи и да гледа книжка друго не може да прави.

Тя се влошава непрекъснато, става все по-зле, но в ТЕЛК твърдят, че заболяването е лечимо и не могат да ни дадат пожизнен ТЕЛК.

Двете мнения чуйте в звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна