Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За трети път ще гледат делото за смъртта на Чората

За трети път Военно-апелативният съд ще гледа делото за смъртта на Ангел Димитров, по прякор Чората. Мъжът почина през 2005 година по време на полицейската операция "Респект". Подсъдими за смъртта му бяха петима благоевградски полицаи. 

Операция "Респект" беше разпоредена от Румен Петков. Смъртта на Димитров настъпи при задържането му от Мирослав Писов, Георги Калинков, Янко Граховски, Борис Механджийски и Иво Иванов. Преди четири години те бяха оправдани от Върховния касационен съд, но след като България беше осъдена в Европейския съд по правата на човека, то беше възобновено.
По делото "Димитрови срещу България" съдът в Страсбург констатира две големи нарушения на Европейската конвенция за правата на човека -  на правото на живот и на забраната на изтезанията.
Историята на съдебния казус е дълга и противоречива - през 2008 година петимата полицаи са осъдени на първа инстанция на общо 84 години затвор. Следващата намалява наказанията им наполовина. ВКС връща делото за ново разглеждане. При повторното му връщане при последната съдебна инстанция - петимата полицаи бяха обявени за напълно невинни. 
Сега от военните съдии се иска да назначат поредната съдебно-медицинска експертиза, която да установи  - от полицейски побой или заради здравословен проблем е починал Ангел Димитров - Чората. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени