Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Трима от атентаторите от Париж фигурират в списъка на "Ислямска държава"

Снимка: БГНЕС

Имената на Сами Амимур, Фуед Мохамед Агад и Исмаил-Омар Мостефаи, тримата терористи, извършили атентата в концертната зала "Батаклан" и отнели живота на 90 души, фигурират сред бойците на "Ислямска държава" в разкритите тези дни документи. В тях се споменава и името на предполагаемия мозък на атентатите, Абделхамид Абауд, но само като "гарант" за преминаването в Сирия на друг френски джихадист с неуточнена самоличност, Документите потвърждават присъствието на тримата терористи в контролираните от ислямистите територии между 2013 и 2014 г., като Фуед Мохамед Агад е влязъл в Сирия заедно с голяма група кандидати за бойци на ИД.
Общо 16 френски граждани са открити досега в списъците на терористичната организация, разследвани от западните медии. Според заключенията, цитирани от в. "Фигаро", формулярите съдържат различни лични данни, както и информация за степента на познание на шериата и предпочитаните действия от джихадистите - класическа борба ии самоубийствен атентат.
Списъците, които бяха публикувани в британски, германски и сирийски медии, включват 22 хиляди джихадисти от поне 40 държави. Германският вътрешен министър Томас Де Мейзиер вече потвърди, че информацията има оперативна стойност. Документите са били получени благодарение на ислямист, дезертирал разочарован от ръководството на „Ислямска държава”.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна