Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Асен Йорданов: Фирмата, разследвала източването на КТБ, е дъщерна на "Аликс партнърс"

2
Асен Йорданов
Снимка: Ани Лозева


Ролята на истинската журналистика не е само да бъде критикар и опозиция. Журналистиката и медиите имат изконната роля да информират обществото и то обективно.

Това каза за предаването „СЪботаж“ по „Хоризонт“ разследващият журналист от сайта „БиволЪ“ Асен Йорданов по повод информацията на сайта, която опровергава твърденията на друг разследващ журналист – Григор Лилов, че мнима фирма е разследвала източването на КТБ.

Мен и колегите ми силно ни заинтригува и решихме да видим, защото това, наистина би било голям скандал, ако е така. Това е недопустиво такова нещо! Просто решихме да си го проверим за домашно, действително ли е така. За мое голямо учудване се оказа, че не е така. Тази фирма не е „менте“, тя съществува, тя е легална фирма, регистрирана е, съществува в регистрите, има ясна и точна конкретна връзка с "Алекс партнърс"-  т.е. тя е дъщерна фирма.

Йорданов сподели, че „БиволЪ“ разполага със записи с официални лица в „Аликс партнърс“, които потвърждават автентичността на дружеството, разследвало кризата в КТБ.

Спазени са всички изисквания на разследващата журналистика да се докаже дали тази фирма е фиктивна или фалшива, или не! Не! Не е фалшива фирмата! Отделен е въпросът тази фирма защо е регистрирана, защо е направена и с каква цел.

Практика е големите одиторски компании да създават дъщерни фирми за изпълнението на определени задачи, за да може при евентуални дела срещу тях, тези малки фирми да отговарят с малкия си уставен капитал, уточни Йорданов.

Финансовият анализатор Кольо Парамов се съгласи с изводите на разследващите журналисти от „БиволЪ“. Въпреки това разследването на Лилов е предизвикало промяна в закона, която е попречила на политиците в умишлено протакане при разкриването на истината, допълни той:

Нас ни интересува едно единствено нещо - да разчупим, да разкрием, да раздвижим цялата афера КТБ и да видим защо 300 дни от даване на заявката до ден днешен няма нищо излязло на ясно и 300 дни преди това умишлено се бавеше фалита и реализацията по стабилизация на банката. Изминаха 20 месеца, в продължение на тези 20 месеца, България загуби 4,7-5 милиарда лева, очертава се да загуби още 5 милиарда лева за в бъдеще време. Разграбиха се в мащаб 1:1 000 000 маса обекти в максимална степен. В крайна сметка ние нямаме отговор на фундаменталните въпроси: Кой сътвори цялата тази афера, по какъв начин се реализира тази програма, защо фондът за гарантиране на кредити с началник Радослав Миленков толкова бавно, толкова трудно се придвижва напред и не дава възможност да се разбере от обществеността, какви са тези изчаквания, къква е заявката по изпълнението.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна