Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Владимир Петров: По пловдивски улици със знакови сгради сега мирише на скара

В историята на едно място има поука за бъдещите поколения, казва урбанистът

Снимка: БГНЕС

Възстановяването на разрушения Тютюнев склад в Пловдив неминуемо трябва да се случи, но на първо място и преди реставрацията трябва да се преустанови изнасянето на ценен материал от обекта. Това каза в предаването „Неделя 150“ урбанистът от Пловдив Владимир Петров, който е правил изследвания по темата за съдбата на постиндустриалния град.

Отвъд един праг се накърняват качествата и посланията на културното наследство, смята Петров:

Всичко се върти около пространствата и посланията, които те носят. Улицата е носител на дълбоки послания, които не бива да бъдат подценявани. В историята на едно място се състои поука за бъдещите поколения.

Урбанистът предположи, че подобни актове като разрушаването на Тютюневия склад са част от дирижирана ментална деградация и прекъсване на връзката с историческата идентичност на града:

Автор: БГНЕСГрадът не само говори на хората, той говори и за хората и на всички, които осакатяват града, искам да кажа, че няма да остане нищо скрито за бъдещите поколения.

Няма нужда един обект да има статут, за да е ценен и да му отдадем нужната грижа, подчерта още специалистът. По думите му, Пловдив има абсолютния капацитет да осъществи всички политики за опазване на културното наследство, но сега по улици със сгради на знакови архитекти от началото на миналия век мирише на скара и се наблюдава примитивно отношение към археологическите богатства на града, към сгради от сецесиона и от възраждането в града.

Тютюневият склад в Пловдив е част от условно наричания комплекс „Тютюнев град“, където са се намирали първите тютюневи предприятия в града, свързани със знакови имена от историята на българската индустрия, разказа Владимир Петров.

Цялото интервю чуйте в звзуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени