Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Емил Райнов: Ако не беше Здравната комисия, пораженията на Москов върху здравеопазването щяха да са по-големи

Според Даниела Дариткова от ГЕРБ, двата пакета целят ясното дефиниране кое лечение е спешно и кое може да се отложи

Емил Райнов и Даниела Дариткова
Снимка: БГНЕС

Още с въвеждането на понятията основен и допълнителен пакет предупредихме, че със записването им в закона на министъра се попълва празен чек. Решението на Конституционния съд въпреки 33-те страници мотиви е кратко и ясно – нарушен е текстът от конституцията, който регламентира достъпа до здравна помощ. Този коментар направи в предаването „Неделя 150“ д-р Емил Райнов, заместник-председател на здравната комисия в парламента. Райнов попита какво е било направено за година и половина за българското здравеопазване и станало ли е то по-приветливо за пациентите:

Някой зад многоговоренето извършва нищоправене. С два пъти повече пари не съм срещал някой, който да е два пъти по-доволен.

Има нормативен хаос в здравната система. Ако не беше здравната комисия, пораженията от министър Москов върху здравната система щяха да бъдат много по-големи, заяви още д-р Райнов.

Председателят на парламентарната Комисия по здравеопазване д-р Даниела Дариткова подчерта, че решението на Конституционния съд е единствено в посока на ясното разписване на критериите, които да позволят разделянето на пакетите здравни услуги.

На въпрос след като има действащ текст за основния пакет, който работи от 15 години, защо е било необходимо написването на нова наредба, Дариткова отговори, че според нея здравният министър Петър Москов е искал ясно да се дефинират възможностите за отлагането на лечението на някои заболявания.

Решението на КС връща стария текст и министърът е задължен да напише наредбата, която в момента е в режим обществено обсъждане, обясни д-р Дариткова:

Сега е важно, че наредбата, която ще помогне да се реши проблема, е публикувана. Важно е всички медицински специалисти да се информират за нейното съдържание. Тази наредба трябва да бъде обсъдена и мненията за нея трябва да бъдат изпратени до Министерството на здравеопазването.

На днешния ден Даниела Дариткова поиска прошка от българските пациенти, които се лутат в дебрите на системата, доверието в която е сринато, както и прошка от българските лекари.

Двете мнения чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени