Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ивайло Калфин: Работя полулегално с европейските министри-социалисти

Ивайло Калфин
Снимка: БГНЕС

Основните кандидатури за президентската надпревара ще бъдат ясни преди лятото, прогнозира в предаването "Неделя 150" вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин. До последно ще се надяваме на широко подкрепен ляв кандидат, ако това не се случи, ще имаме наш кандидат, подчерта Ивайло Калфин, като не изключи и вариант за ширококонсенсусна фигура:

Когато говорим за президент, трябва да търсим широко национално съгласие, не става въпрос само левицата или политическите семейства да издигат.  Политическата ситуация и сигурността около България са изключително тревожни и през следващите години имаме нужда от солидна фигура на държавен глава.

На въпрос "През какво минава съгласуването на евентуална обща кандидатура", той отговори:

Очевидно през желанието да се търси по-широко съгласие. Чухме господин Станишев да говори за широки взаимодействия, за широки коалиции, нека да ги видим и в България как се прилагат. Диалогът ни с БСП е в точка "нула".
Работя полулегално с министрите-социалисти в Европа, тъй като поради личното настояване на Сергей Станишев не участвам в техните съвети, предшестващи Европейския съвет. Хубаво е да се говори за лидерство, но когато искаш да постигнеш нещо, търсиш всички сили, особено по труден проблем, заяви още Ивайло Калфин:

Преди всеки Европейски съвет министрите от съответното политическо семейство се срещат и координират позициите си. Аз работя прекрасно с министрите-социалисти, но не на тези срещи, тъй като те се организират от партийните централи, а ПЕС отказва да ме допусне до тези срещи, което е много смешно. Ето виждаме  Ципрас, който е от друго политическо семейство, участва. Очевидно е, че това е някакво типично българско отношение. Аз избягвам да го пренасям на европейска сцена.

Групите на трайно безработните и на хората извън пазара на труда, към които трябва да има специфична политика, трябва да бъдат сред основните ни приоритети, заяви Калфин в коментар за оповестения експертен евродоклад, посветен на икономическото и социално развитие на страната. Данните сочат, че по показателите за обща и младежка безработица падаме под европейските числа, уточни той.

Запитан за заявката на БСП да постави силен акцент върху темата за демографската политика, Ивайло Калфин отбеляза, че темата е дългосрочна, по нея трябва да се търси съгласие и той не вижда смисъл от вкарването й в партиен коловоз:

Става дума за цялостна дългосрочна политика, която включва и доходи, и раждаемост, здравеопазване, продължителност на живота, стандарт и качество на живота…Идеите трябва да бъдат цялостни, не „Тук малко да бутнем, там малко да бутнем“, защото няма да има резултат.

Държавата трябва да направи много повече за определени видове заболявания, които влияят силно върху продължителността на живота, от които българите умират много и умират рано – сърдечно-съдовите и онкологичните заболявания, акцентира Калфин и допълни, че най-бързият начин за въздействие върху демографията е не толкова раждаемостта, колкото удължаването на средната продължителност на живота чрез въздействие върху подобни заболявания.

Вицепремиерът похвали екипа на Меглена Кунева за разработения втори вариант на Закона за борба с корупцията, като каза, че основни предложения на АБВ са били включени в законопроекта и движението е в добра посока.

Спирането на неконтролирания наплив на бежанци към Европа, ясна европейска заявка за възможностите за прием и споделяне на отговорностите според Калфин са трите основни момента в общата европейска политика към бежанците:

Някой си мисли, че в България въпросите са решени, защото Балканският път ни заобикаля и всички разговори са около гръцките острови и влизането на бежанци през тях.

Цялото интервю с Ивайло Калфин чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна