Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Академията за мениджмънт в културата набира нови участници

Академията за мениджмънт в културата набира участници в обучителната програма 2016-2017 година. Програма за следдипломна квалификация на Гьоте-институт и Столичната община чрез Асоциация за развитие на София, се провежда в сътрудничество със Софийския университет. Целите, които си поставя – обогатяване знанието и уменията на мениджърите в културата от общински и независими културни институции и организации.
 

Програмата ще включи 20 участници от общински културни институции в София, от независими културни организации и и представители на културния сектор на съседни държави като Гърция, Румъния и Сърбия. 

Тя е насочена към хора, които биха могли да обогатят своя опит в различни сфери на културата, чрез обмяна на опит, лекции, семинари и да се превърнат в едни добри културни предприемачи, обясни в предаването "Хоризонт до обед" Енцио Ветцел – директор на Гьоте-институт.

Според него има необходимост от хора, които възприемат културата като обществена поръчка и които биха желали да подпомагат и доразвиват инициативите на свободната сцена.

България има голяма нужда от културни мениджъри, но тази необходимост не е по-малка от тази в Германия, Франция или Великобритания, Австрия, Испания и Полша. Всички тези държави са партньори в програмата и изпращат свои експерти, които да водят обучителни семинари и програми, допълни Енцио Ветцел.

Качеството на обучителната програма се наблюдава от Софийския университет. Участниците получават и сертификат от ВУЗ-а.

Вече има и реални резултати от нейното съществуване, посочи Севдалина Войнова – програмен директор "Разработване и управление на проекти" в Асоциация за развитие на София:

Една от реформите, осъществена в рамките на първото издание на Академията за мениджмънт в културата, е статутът на Ансамбъл "Пирин" в Благоевград, който, променяйки начина, по който получава и разпределя средства, постигна трикратно увеличение на приходите си. Това са сериозни и устойчиви последици, които ние искаме да виждаме и в бъдеще.

Севдалина Войнова подчерта, че за първи път тази година ще бъде засегната сериозно връзката между управлението на културни проекти и правните въпроси.

Всичко за съвместната обучителна програма, както и условията за кандидатстване може да се открие на страницата на Гьоте-институт в интернет – www.goethe.de/ins/bg.

Повече подробности за Академията за мениджмънт в културата чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени