Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Т. Белев: Има кампания срещу опазването на природата и в нея участва Главната прокуратура

Ст. Кенов: 5,7 млн. лева са изхарчени за 11 екологични проекта

Снимка: БГНЕС
В момента има кампания срещу опазването на природата и в нея се включва Главната прокуратура. Това коментира пред “Хоризонт“ в предаването “Нещо повече“ екологът Тома Белев във връзка с проверка, разпоредена от главния прокурор Сотир Цацаров за съмнително управление и разходване на средства от ЕС след публикация в “Труд“ – “Половин милион лева еколози взели за 60 лалугера“.

За мен няма никакви опасения, защото твърденията в тази статия са абсолютно неверни. Учуден съм, че Главна прокуратура посочва, че от изисканите документи от МОСВ е потвърдена информацията от статията за лалугерите. В статията за лалугерите пише, че МОСВ продължава да пуска безсмислени поръчки, че държавната поръчка е дадена от  приятел на Тома Белев и че българският и европейският данъкоплатец са дали на Тома Белев по 6867 лева за всеки преместен лалугер. В тези твърдения на статията няма нищо вярно, каза още той и допълни:

Самата обществена поръчка изобщо не се отнася само за лалугери. Това е една от над 20 дейности. Посоченият в статията г-н Иван Иванов, посочен като мой приятел, който ми е дал тази поръчка, е освободен година преди да е сключен договора. Нито аз, нито представлявана от мен организация участва в тази обществена поръчка. Твърденията на Главната прокуратура са абсолютно неверни.

По думите му той не е работил по нито един проект, финансиран от ОП "Околна среда“, в природния парк "Сините камъни“:

Изключително учуден съм как Главна прокуратура може да твърди неверни неща. Те потвърждават една клевета на в-к "Труд“. Ние в момента се съдим с вестника.

Депутатът от Българския демократичен център Стефан Кенов обясни, че е поискал официална информация от министъра на околната среда какви проекти са реализирани с финансиране от ОП "Околна среда“:

5,7 млн. лева са изхарчени за 11 проекта, което е доста по-малко от това, което се говореше в публичното пространство. Тук не влизат проекти, които са от международни фондации и други грантови схеми, които са извън програмата. В тези проекти става въпрос за дейности, далеч от здравата логика и разум. Половин милион лева за подпомагане развитието на дивата коза и кафявата мечка извън националните паркове както и планове за действие за белогръд кълвач и т.н. за 430 хил. лева са меко казано далеч от нормалната логика.

По думите му единственото нещо, което може да направи прокуратурата, дори и да има набеждаване в престъпление, е да се самосезира и да направи проверка.

Интервютата чуйте в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна