Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стефан Ангелов: Прозрачността не зависи само от броя на публикуваните данни

Днес стават известни изводите от Доклада по напредъка на България за 2014-2015 г. по инициативата "Партньорство за открито управление"

Снимка: БГНЕС

Днес ще станат известни изводите от Доклада по напредъка на България за 2014-2015 г. в рамките на инициативата "Партньорство за открито управление", изготвен от Независимия механизъм за оценка. Представяният доклад касае периода юли 2014 – юли 2015 и ще очертае напредъка в областта на сроковете за обществено обсъждане на нормативни актове, подобряването на функционирането на консултативните съвети, осигуряването на прозрачност по изпълнение на стратегии, подобряването на качеството на публикувана информация на интернет сайтовете на институциите.

Независимият изследовател за България Стефан Ангелов открои в предаването "Преди всички" като добри промените в Закона за достъп до обществена информация, които по думите му надхвърлят минималните стандарти. Като положителен момент по времето на изготвянето на втория план за действие той посочи много по-високото участие от граждански организации и количеството постъпили от тях становища:

Формулировките звучат абстрактно, но зад това стоят съвсем практически измерения – това е форум за диалог между гражданското общество и правителството. Нямаше постоянен механизъм за диалог, но при някои от инструментите се случи много добро сработване между различните администрации и гражданското общество, които в работните групи постигнаха цели, поставяни и от двете страни.

Стефан Ангелов отбеляза като препоръка народните представители и парламентът да бъдат по-силно ангажирани в процеса на овластяване на гражданското общество.

На въпрос какво се случва с постоянната цел на инициативата да следи т.нар. "отворени данни" в работата на администрацията, Ангелов изтъкна, че използването на новите технологии, с цел подобряване на прозрачността и отчетността на администрацията, са цел във всички страни, които работят по Инициативата:

Има голямо количество данни, които биват публикувани. Правителството прави неща, които заслужават похвала, но не бива да забравяме, че това каква информация ще бъде публикувана, зависи все още от публикуващия… Не бива да мислим, че само активното публикуване на набори от данни ще донесе прозрачност.

Цялото интервю на Таня Величкова със Стефан Ангелов чуйте в звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени