Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Илия Хрисимов: Проблемът категорично не е само в запазването на заплатите и отпуските в МВР

Снимка: БГНЕС

Протестите на служителите и взаимните обвинения в МВР водят до подриването на авторитета на институцията, особено в усложнената външнополитическа среда. Тези фактори създават взривоопасна обстановка и някой трябва да понесе политическата отговорност за нея. Тази позиция изрази в предаването "Преди всички" Иван Иванов от "БСП лява България", член на парламентарната вътрешна комисия преди предстоящото в комисията обществено обсъждане на внесените в Народно събрание от Министерския съвет промени в Закона за Министерството на вътрешните работи. Според Иванов ръководството на вътрешното ведомство регистрира системен неуспех в опитите си да проведе МВР реформата.

До момента представители на АБВ и БСП са откликнали на синдикалната покана за обсъждане на реформата, съобщи пред "Хоризонт" инж. Илия Хрисимов, зам.-председател на Синдикалната федерация на служителите в МВР и помощник ректор на Академията на МВР.

Определено няма чуваемост от отсрещната страна, ако се съди по досегашните резултати. Обръщаме се към парламента, защото това, което ще се приеме, е вече "в ръцете" на народните представители, посочи Хрисимов и увери:

Опитваме се да насочим разговорите не само към компенсациите, категорично проблемът не е само в запазване на заплатите и отпуските.

Доверието на гражданите в служителите на МВР е абсолютно сринато. Това е пределно ясно, каза още Илия Хрисимов.

Полицаи трябва да обучават полицаи. Не може да се прави аналогия с други ведомствени университети, които работят при пазарни условия, заяви Хрисимов в коментар на предлаганите промени в статута на преподавателите в МВР Академията. Според Иван Иванов промените биха компрометирали учебния процес.

БСП ще настоява за отпадането на задължителното присъствие на чиповете от личните карти с изрично заявление от страна на гражданите, като така, според левицата, ще се спестят огромни суми на държавния бюджет, заяви още Иван Иванов.

Имахме обструкции за прилагането и ефективността на текста за електронната идентификация чрез личните карти още на етап обществено обсъждане, припомни Иванов. Съображенията на левицата засягат сигурността на данните, администрирането на информацията, достъпа на частни фирми до данните и разходите по обществената поръчка за извършването на процедурата.

Двете мнения чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени