Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Портрет на Доналд Тръмп, обрисуван от почитатели и противници

Привърженици на Доналд Тръмп
Снимка: Младен Петков

В Съединените щати ще се проведат поредните предварителни избори за партийна номинация за президент. Етапът е от изключително значение, защото се очаква резултатите да покажат доколко смятаните за фаворити до момента имат шансове да спечелят партийната номианция през лятото. Денят е важен за републиканеца Доналд Тръмп, който въпреки добрите показатели от допитванията среща опозиция от съпартийците си. Смятан за аусайдер, милиардерът се превърна във феномен. Някои негови симпантизанти се разграничават от скандалните му изказвания. Други смятат, че той е необходим за промяна в статичната машина на Вашингтон. Младен Петков посети събитие на Тръмп в Кливлънд, щата Охайо, където разговаря с протестиращи и такива, дошли да засвидетелстват подкрепата си.

Протестиращите срещу Тръмп носят плакати с надписи като „Тръмп означава омраза“ и „Спрете расизма“…На идване момичета с плакати срещу Тръмп ни поздравиха с „Добре дошли на сбирката на Ку Клукс Клан“, сведетилства Младен Петков.

Каква е реакцията на хората, които идват да видят своя фаворит? Някои от тях показват среден пръст на онези, които са дошли да протестират. Сред протестиращите има хора от всякакви възрасти и от всякакви етноси. Има чернокожи и дори малки деца, които държат плакати със слогана „Любовта печели, а не омразата, г-н Тръмп“:

Лагерът на противниците на ТръмпТой не е справедлив спрямо жените, спрямо чужденците, цветнокожите… Зад какво точно стои? Не може да си на страната на Америка като си срещу всичко това. Той е налудничав и последователите му също са такива.

Тъжно ми е. Това е всичко. Тъжно ми е да видя толкова много хора в негова подкрепа днес. Ужасно е. Има нужда да си върнем страната. Чакаме изборите, за да спрем това.

Намираме се до сградата, в която се провежда събитието, организирано от Тръмп.

Казвам се Майкъл Гоша. Следващия месец ще стана на 24. Учих изкуство, а в момента имам няколко временни работи. Един младеж, който конкретно в този момент се чувства изгубен в личен план. Търся по-доброто в света, каквото и да означава това. Сам съм. Просто едно хлапе от Кливлънд, дошло да види как хората се отнасят един към друг. Да види колко любов има тук, колко омраза има тук.

Намираме се на събитието на Доналд Тръмп в Кливлънд и преди малко разговарях с две момчета на възраст от около 17 години. Те казаха: Ние сме тук, не защото подкрепяме Тръмп, а просто искахме да видим дали това, което се показва по медиите, е всъщност това, което се случва.

Митингът мина спокойно и нямаше следа от насилието, което избухна в Чикаго предишния ден. В залата и извън нея можеха да се видят спорадични пререкания. Имаше протестиращи, които бяха ескортирани или от униформени служители, или от тълпата. Но повечето хора сякаш нямаха намерение за сбивания.

Документална картина от събитието чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна