Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Н. Ананиев: Необходими са законови мерки в борбата с нелегалните гонки

Снимка: БГНЕС

Самите гонки са голям проблем, защото не са дефинирани в закона. Искам дискусията да се насочи по тази конкретна тема, но предвид че сега обсъждаме и промените в Закона за движение по пътищата ще обърнем внимание и на тях. Това каза за предаването "12+3" по "Хоризонт" председателят на транспортната комисия в НС Настимир Ананиев по повод организираната от него дискусия с представители на всички институции за предложения за мерки за борба с нелегалните гонки. Според него хората, които възприемат гонките като хоби, трябва да могат да го практикуват, но в безопасни условия.

Моята цел е, след дискусията, да можем да излезем с една или две законови инициативи, които народните представители да вкарат като някакви стъпки, които да са в посока на решаване на проблема.

Глобите обикновено имат респектиращо действие, но трябва да се работи и по събираемостта им, каза Ананиев и уточни, че би трябвало да се работи съвместно с клубовете и с местната власт.

По данни на МВР концентрацията на автогонки е на 7 или 8 места в страната, коментира Настимир Ананиев. Според него там местната власт трябва да се опита да предостави терен, подходящ за такива състезания в безопасни условия, а не по булеварди, пътища или магистрали, където "състезателите" застрашават живота на други хора, а и своя.

При българина колата е издигната в култ. Ние трябва по някакъв начин да намерим законови мерки да регулираме това нещо, но трябва да е работа и с изпълнителната власт, и с местната власт, защото иначе няма как да стане.

Една от обсъжданите мерки в комисията е да се конфискува МПС, ако то е управлявано от водач, който няма издадена книжка.

Проблем у нас е липсата на култура на шофиране, констатира Ананиев. Според него, за да бъде този проблем отстранен, трябва да бъдат концентрирани повече усилия при обучението на шофьорите.

Интервюто на Снежана Иванова с Настимир Ананиев можете да чуете от звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна