Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

М. Карагьозов: Предпазлив оптимист съм за бъдещето на Сирия

Снимка: БГНЕС

Имаше определени сигнали, че изтеглянето на Русия от Сирия ще стане факт. Руското държавно и политическо ръководство има различни варианти за ситуациите и прилага нестандартни ходове, изненадва другите играчи на международната арена.

Това каза за предаването "12+3" по "Хоризонт" Мариян Карагьозов от Института по балканистика.

Според критиците целите на руските бомбардировки в Сирия не са били постигнати, защото сраженията продължават, а "Ислямска държава" все още съществува, макар и отслабена. Други анализатори смятат, че задачата до голяма степен е била изпълнена и посочват, че поне 2000 джихадисти са били убити, а групировката е загубила около 10 000 кв. км в Сирия и немалко в Ирак.

Всъщност едно от изискванията на опозицията, за които тя настояваше, беше да се прекратят ударите на руските въздушно-космически сили, преди да се пристъпи към политическо решение. Сега виждаме, че това е факт. Така че това прекратяване на бомбардировките дава възможност за търсене на политически мирен изход от ситуацията.Снимка

Карагьозов отчете, че и САЩ, и Русия желаят политическо уреждане на сирийската криза. С прекратяването на бомбардировките обаче опозицията започва да издига все по-големи искания.

Аз от известно време съм по-скоро предпазлив оптимист, отколкото твърде мрачен песимист за бъдещето на Сирия. При положение че има съгласие между големите играчи, това, което сега трябва да се постигне, е съгласие по урегулирането на сирийската криза и между регионалните играчи, коментира той.

Интервюто на Снежана Иванова с Мариян Карагьозов можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени