Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

НСА "Васил Левски" започна кандидатстудентската си кампания в спортните училища

НСА започна кандидатстудентската си кампания в спортните училища
Снимка: nsa.bg

Националната спортна академия „Васил Левски“ започна кандидатстудентската си кампания с презентации в спортните училища в София и страната. В рамките на 1 месец академията ще представи обучението си в 15 спортни училища в цяла България.

За втора поредна година 25% от местата за държавен прием в професионално направление „Спорт“ редовно обучение в НСА са определени за завършилите именно спортни училища, положили допълнителен държавен зрелостен изпит и получили III степен на професионална квалификация. Класирането на кандидатите се извършва по низходящ състезателен бал отделно от кандидатите на общо основание.

Новост е, че за завършилите спортни училища след 2008 година, важи условието за признаване на оценките от спортна подготовка и теория и методика на спортната тренировка (ТМСТ) вписани в задължителната подготовка на дипломата за средно образование.

За всички кандидати, завършили средно образование след 2008 г. съществува право на избор да кандидатстват с оценките от матурата или с кандидат-студентски изпит.

За кандидатстващите специалност „Кинезитерапия/физиотерапия“ в академията няма практически изпит, а основна балообразуваща оценка е биологията.

Олимпийски, световни и европейски медалисти, по традиция се приемат за студенти без конкурсни изпити в специалност „Спорт“. От тази година на всички републикански медалисти с постигнати резултати след 01.01.2013 година се признава оценка отличен 6 за практическия изпит по вид спорт.

След успешно завършване на II курс студентите имат право да запишат „нова“ специалност, която им дава и нова професионална квалификация. 

За своите кандидат-студенти, които са активни състезатели академията предлага индивидуален план на обучение, съобразен с ангажираността на всеки.

В настоящия момент НСА има високо оценена академична институционална и програмна акредитация и предлага програми за обучение на бакалаври, магистри и докторанти, а дипломите и са признати не само в България и ЕС, но и в цял свят.

Студентите на НСА могат да се включат в програмите за обмен на студенти – Еразъм +, Сократес, CEEPUS Леонардо и др., както и да кандидатстват за европейски стипендии.

Кандидатстудентските консултации стартират от 20 април, а документи за кандидатстване се подават в НСА от 15 юни до 6 юли, включително събота и неделя.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна