Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Найден Зеленогорски: Предлагаме едногодишно отлагане за въвеждане на забраната за къмпингуване

Найден Зеленогорски
Снимка: БГНЕС

Едногодишно отлагане на въвеждане на забраната за къмпингуване предлагат депутатите от Комисията по регионално развитие. Това съобщи в предаването "Преди всички" председателят на комисията Найден Зеленогорски. Той обясни, че е разговарял по темата както с премиера, така и с парламентарните групи на Реформаторския блок и ГЕРБ:

От РБ и колегите от комисията смятаме, че по-логично и нормално би било да наложим едно едногодишно отлагане на въвеждането на тези забрани, като през това време да се изгради необходимата стратегия за Черноморието, за туризма, за къмпингуването. Нещо, за което настояваха и природозащитниците.

Найден Зеленогорски каза още, че трябва да се направят промени в няколко закона, включително и в Закона за устройството на територията, което би облекчило създаването на къмпинги:

Защото главният проблем в момента е, че една значителна част от съществуващите допреди 20 години къмпинги вече не съществуват. Има доста възможности, но за съжаление режимът в ЗУТ за създаване на къмпинги е доста тежък. Според нас той трябва да бъде облекчен, защото в момента е като да строиш монолитна сграда.

Депутатите предлагат в рамките на едногодишния срок на отлагане на забраната за къмпингуване да се направи дискусия с природозащитниците, на която да се обсъди дали може да отпадне окончателно забраната, но в същото време да се въведат правила.

В момента всичко, което се случва, е абсолютно безконтролно, категоричен е Зеленогорски.

Той поясни, че отмяната на забраната за къмпингуване може да стане чрез нов проект за промени в Закона за Черноморското крайбрежие.

Цялото интервю с Найден Зеленогорски можете да чуете от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна