Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кирил Григоров: Новият външен дълг на България няма да доведе до икономически растеж

| обновено на 16.03.16 в 19:18
Новият външен дълг от близо 2 млрд. евро няма да доведе до икономически растеж, заяви пред "Хоризонт" изпълнителният директор на Българската агенция за кредитен рейтинг Кирил Григоров. 2 млрд. евро нов дълг за страната беше реализиран в понеделник. От финансовото министерство обявиха, че е постигната изключително добра доходност. В същото време след 2020 година ще се натрупат много близки по време плащания по държавния дълг, които ще затруднят страната ни

България продължава да задлъжнява все повече и повече, предупреди депутатът от БСП Румен Гечев:

Тези пари отиват за шменти-капели уж стари заеми, уж някакви други плащания, уж резерви за стрес-тестовете на банковата система. Това са дългове върху дългове и ние отвсякъде сме влезнали в дългова спирала и това е просто продължаване на копаене към дълбокото.

Петър Чобанов
от ДПС прогнозира, че след няколко години ще имаме сериозни затруднения с обслужването на дълга:

От 2020-а нататък започват да се струпват емисии, но така или иначе, явно в момента с развитието на икономическата ситуация в публичните финанси това е неизбежно.

Димитър Байрактаров от Патриотичния фронт, коментира: Когато някой трябва да прескочи датата на падежите, световната практика сочи, че следва нова емисия на дълг, рефинансиране...

И в момента не сме постигнали най-добрата възможна цена на дълга, смята Кирил Григоров: Инвеститорите въобще не могат да бъдат недоволни тъй като в Германия, която е флагманът на страните, които се дават за пример в Европа, вече доходността стигна 0,1-0,2%, така че на този фон нашите лихви не са чак толкова ниски.

Когато гледаме доходността, която е постигната, трябва да направим едно сравнение какви са лихвените нива в момента в еврозоната. Ако изходим от това, че основната лихва на Централната европейска банка е 5 стотни от процента, депозитната лихва е отрицателна – 0,4%, тогава ще видим, че доходността, която ние сме постигнали на пазарите, е сравнима с риска, който носят нашите книжа, с кредитния рейтинг на България. Аз лично смятам, че инвеститорите въобще не могат да са недоволни, тъй като в сравнение с цените, които са в момента в еврозоната на подобни ценни книжа, нашата доходност е достатъчно висока, обясни Григоров.

Като намерение за използване на дълга беше обявено, че парите ще отидат за покриване на бюджетния дефицит, за изплащане на стар дълг, както и за заделянето на резерв, който да послужи при необходимост след оценка на активите на банките.

От икономическа гледна точка един държавен заем би трябвало да се инвестира така, че да доведе до икономически растеж и от него да дойдат средства, които да послужат за погасяване на заема с лихвите. От тази гледна точка това, което е обявено в момента, нито една от тези три цели сама по себе си не води до икономически растеж, коментира изпълнителният директор на Агенцията за кредитен рейтинг.

Според Григоров няма да се наложи банковата система да бъде подпомагана от държавата.

Тъй като в момента лихвените проценти като цяло са на рекордо ниски нива, вероятно условията за рефинансиране след няколко години ще са по-неизгодни.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна